Sprundelse Kuierpaadjes

De wandelingen voeren u bijna altijd over smalle en rustige wegen, waarvan flinke delen zelfs onverhard kunnen zijn. Het startpunt is bij dorpshuis De Trapkes in Sprundel.

  • Scherpenbergroute, is 11 km lang. U wandelt door en langs het “Vorenseinde”. Vorenseinde (letterlijk het einde van het landgoed van de Heren van Voorne) is tot 1811 een zelfstandig dorp geweest, behorend tot het Markiezaat van Bergen op Zoom dat in Sprundel grensde aan de Baronie van Breda. Het is een zeer oud landschap met boerderijen, akkers, weilanden en enkele bospercelen.
  • Zurendonkroute, is 9,5 km lang. De wandeling voert door een open landschap met flinke hoogteverschillen en verspreide boerderijen. De Zwarte Blik is een laagte waar de Bliksloot doorheen stroomt. De wandeling brengt u naar de Zurendonksestraat en Bakkersmeer (een ven in het vroegere veengebied). Dit is een gebied dat tot in de 20e eeuw heide was. Het agrarisch landschap is hier dus erg jong. U maakt kennis met een restant van een oude houtwal.
  • Lokkerbergroute, is 9,5 km lang. Deze wandeling, voor een deel door stiltegebieden, voert u door een zeer afwisselend gebied over prachtige weggetjes waar eigenlijk alles is terug te vinden wat het landschap bij Sprundel zo boeiend maakt. U komt langs het natuurgebied de Pannenhoef en passeert verschillende waterlopen. Het historische Hippelpad biedt u een mooi vergezicht op de Sprundelse kerk en molen.

Munnikenheideroute, is 9 km lang. Deze wandeling voert door een landelijk gebied met afwisselende panorama’s waarin veel valt te zien. Het dorp St. Willebrord en de buurgemeente Etten-Leur zijn in de verte te aanschouwen. De wandeling gaat over het historische Hippelpad, wat bij de laatste ruilverkaveling gedeeltelijk werd verlegd. De route voert over rustige wegen. U komt langs de Sprundelse molen.

  • Bliklooproute, is 19 km lang. De route bestaat uit delen van de eerste vier wandelingen. De naam Bliklooproute is gekozen omdat een groot deel van de wandeling in of vlakbij het soms duidelijk zichtbare dal van de Blikloop ligt. Tijdens deze route maakt u kennis met het zeer oude landschap rond het Vorenseinde.  In het jongere landschap, in het midden en oosten, zijn de kenmerken van turfwinning terug te vinden.
Activiteit Wandelen
Afstand  km
Startpunt Dorpshuis De Trapkes
Beleef Sprundel, Kloosterplein, Sprundel, Nederland