St. Willeb
ord

St. Willebrord, het dorp van helden!

In St. Willebrord vindt u de vrije replica van de Lourdeskerk met het omliggende processiepark en de Lourdesgrot. St. Willebrord staat bekend om zijn beroemde sporters en is dan ook hét wielerdorp van Nederland.

St. Willebrord heeft in de laatste  20 jaar een opvallende groei doorgemaakt. Van een onbetekenend heidedorp tot een plaats met een modern voorzieningenniveau. Het dorp heeft vooral grote bekendheid op sportgebied, door het feit dat er zoveel sportvedetten vandaan kwamen en komen. Ex-Tour de France vedetten als Wout Wagtmans, Wim van Est en Rini Wagtmans zijn vermaarde inwoners van St. Willebrord. Ook internationaal bekende topbiljarters als Christ van der Smissen en Dick Jaspers zijn in St. Willebrord geboren en getogen. Midden in het dorp verheft zich de imposante Onze Lieve Vrouwekerk. Dit is een vrije nabootsing van de Rozenkrans-basiliek bij de Heilige Grot in Lourdes.

Tot lang na Tweede Wereldoorlog is de kerk middelpunt geweest van een drukke Mariaverering. Pelgrims mediteerden en baden in het processiepark, waarvan een huidige Stadpark een overblijfsel is. Omdat het park als geheel als monument is aangewezen is het Processiepark gerenoveerd. Het Processiepark ligt rondom de kerk en bestaat uit een parkbos met Maria grot en kruiswegstatie. De ruimte voor de kerk is een statige symmetrische ruimte met hagen, gazons, rozen en rododendrons.

Het Heike is van oorsprong (alvorens er sprake was van een nederzetting) een toponiem waarmee een klein onbewoond heidegebied van circa 400 bunders werd aangeduid dat was gelegen aan de oostzijde van de Rucphense Achterhoek, de noordwestzijde van de Sprundelse Luienhoek, de westzijde van de Ettense Hoge Donk en de Zuidelijke hoek van de Hoevense Heul (Bremstraat).

Filter Toepassen
Avontuur
Cultuur
Rust